logo hocus pokus
-

85 procent väljer ett rörligt elavtal

De senaste månaderna har elpriset stigit till rekordhöga nivåer. Ingen enskild månad sedan Sverige delades in i elområden 2011 har visat så höga medelpriser som december.

Samtidigt valde de allra flesta ett rörligt avtal under december. Och i onsdags (12 januari) presenterade regeringen ett förslag på kompensation till de som fått höga elräkningar.

Månadsmedelpriserna slog rekord i december för samtliga svenska elområden.

  • För elområde 1 (Luleå) och elområde 2 (Sundsvall), så steg medelpriset från 43,9 öre per kWh i november till 66,7 öre per kWh i december.
  • I elområde 3 (Stockholm) så steg medelpriset från 83,5 öre per kWh i november till 180,7 öre per kWh i december.
  • I elområde 4 (Malmö) så steg månadsmedelpriset från 112,6 öre per kWh i november till 187,4 öre per kWh i december.

I december valde 85 procent av Compricers kunder ett rörligt avtal.

I augusti valde 75 procent av alla kunder som bytte elavtal hos Compricer ett rörligt elavtal. I september svängde pendeln och vi kunde se att endast 32 procent av alla som bytte sina elavtal via Compricer valde ett rörligt avtal.

I november svängde pendeln igen då 72 procent av våra kunder valde ett rörlig avtal och i december valde 85 procent ett rörligt avtal.

Tittar vi på helåret 2021 så valde 70 procent av Compricers kunder ett rörligt elavtal och 30 procent ett bundet elavtal.

Huruvida det är ekonomiskt fördelaktigt med ett bundet elavtal är tyvärr något vi endast kan veta med säkerhet i efterhand. Enligt en undersökning från 2019 av Villaägarna visade det sig att mars varit den bästa månaden att binda sitt elavtal på under de senaste 14 åren.

Samtidigt visar undersökningen att endast under tre av de fjorton senaste åren har det lönat sig att binda elavtalet (2010, 2016 och 2018).

https://www.compricer.se/

rörligt elpris
© Copyright 2015 - 2023 Hocus Pokus
crossmenu