logo hocus pokus
-

Hur fungerar ett kontantkort för din telefon?

Ett kontantkort är i grund och botten ett kort som du laddar med kontanter. Sedan kan detta kort användas i olika syfte som att ringa med istället för abonnemang.

Samma kort kan också användas för att skicka sms och surfa. Det finns även kontantkort som är till för att betala med i butiker online, men de fungerar inte på telefoner. Gemensamt för kontantkorten är att de erbjuder stor flexibilitet och möjligheten att få en tjänst utan ett klassiskt abonnemang.

Vad är ett kontantkort?

Kontantkortet är ett elektroniskt kort som du kan ladda med kontanter. Det finns kontantkort som går att använda vid ett tillfälle och så finns det kort som går att ladda upp med mer pengar. Det belopp som finns på kortet kan sparas via dess minne.

Kortet har en kod som du kan mata in när du vill använda det online för att handla eller för att ladda kortet med mer pengar eller tid.

Olika typer av kontantkort är:

  • Kontantkort för mobiler. Det här är istället för ett klassiskt abonnemang där du betalar per månad eller år. Kontantkortet gör det möjligt att betala för den faktiska användningen av telefonen. Här går det att ladda med mer pengar på kortet efter behov.
  • Telefonkort. Kontantkort för att ringa från telefonautomater är också en form av kontantkort för telefon. Dessa kan ibland laddas om men är inte samma sak som telefonkort som används för att använda en smartphone för telefonsamtal och surf.
  • Cashkort. Det finns också kontantkort som är till för betalningar som till exempel Paysafecard som kan användas online i svenska och utländska butiker såväl som för spel online.
  • Reskort. Du kan ladda kort för resor för att ha med dig kontanter på ett säkert kort. Det här kan du göra med kontantkort som är för engångsbruk såväl som med kort som går att ladda upp.
  • Lokala kort för fotokopiering. Det är ganska vanligt att man på skolor och allmänna bibliotek har kontantkort som är till för att använda på kopieringsmaskiner av personal och av gäster.

Så använder du kontantkortet

Användning av ett kontantkort bör vara enkelt nog. Hur det ska hanteras beror givetvis vad det är till för och om det rör sig om ett laddbart kontantkort eller ett engångskort.

Normalt sett så kommer kortet att ha en unik kod som gör att apparater kan känna igen det och att du via nätet eller i en kiosk kan ladda det med mer pengar.

Om du använder kontantkort för din telefon så ser det ut som ett vanligt SIM-kort. Skillnaden mellan kontantkort och abonnemang ligger i att du inte kan fortsätta använda telefonen för utgående samtal och surf när du har tömt ditt kontantkort.

Viktigt att tänka på vad gäller kontantkort för telefoner

  • När du väljer kontantkort istället för abonnemang för din telefon så är det viktigt att vara medveten om vad som ingår i det. De olika telefonbolagen har olika paket.
  • Du kan få mer eller mindre surf såväl som bonusar och poäng till exempel när folk ringer dig.
  • Det är också viktigt att se hur ett kontantkort fungerar då du är utomlands. En del är inte gjorda för att fungera utanför Sverige vilket kan bli lite begränsande för dig som reser med jämna mellanrum.
kontantkort
© Copyright 2015 - 2024 Hocus Pokus
crossmenu