logo hocus pokus
-

Detta ska du tänka på innan du lånar pengar online

Idag är det enkelt att hitta ett bra lån online men du bör inte hoppa på det första erbjudande som du finner på nätet. Med många alternativ kan du lära dig lite mer om hur du hittar ett lån som du har råd med och som kan påverka din ekonomi på ett positivt sätt.

Här är några viktiga saker du bör tänka på innan du tar ett lån online.

Låna från en seriös kreditgivare online

Låna aldrig pengar från en kreditgivare som inte är godkänd av Finansinspektionen och som verkar jobba på ett suddigt sätt. Det bör vara tydligt vad som gäller för olika lån vad gäller kostnad och återbetalningstid.

Om ett lån har en väldigt hög ränta ska detta enligt svensk lag märkas ut med en varning. Du bör också välja en långivare som ger dig support med generösa supporttider på svenska. Det är en trygghet som kan få stor betydelse inför, under och efter ett lån.

Låna inte mer än vad du kan betala tillbaka

Det här är en gyllene regel oavsett om du tar ett lån online, med sms eller via ditt lokala bankkontor. Du måste vara säker på att du kommer att kunna betala tillbaka lånet inom den tid som gäller för det.

Om du inte är säker så kan du möjligtvis se på lån där det går att skjuta upp återbetalningstiden om detta skulle behövas. Sedan är det klart att du alltid ska beakta möjligheten till ett räntefritt lån från familj och vänner hellre än ett dyrare lån från en kreditgivare.

Det är upp till var och en att bestämma vad som motiverar att ta ett lån. Men oavsett vad det är så bör du aldrig ta ett lån online då det finns stora tvivel omkring din återbetalningsförmåga.

Jämför olika lån för att hitta det bästa för dig

En stor fördel med lån på nätet är att det är enkelt att jämföra kostnader och villkor. Var medveten om skillnaden mellan nominell och effektiv ränta. Den effektiva räntan är hela kostnaden för lånet. Den inkluderar alla avgifter som påverkar hur mycket ditt lån kommer att kosta.

Det är den effektiva räntan du ska jämföra när du ser på olika lån för att se skillnad på kostnader. Att låna pengar kostar alltid men det finns skillnader i nivåer. Sedan får du vara medveten om att snabblån är dyrare än de som sträcker sig över flera års tid. Men jämför för att hitta bästa lånet för dig online.

Utöver kostnad ska du givetvis också se på villkoren. De kan ju påverka hur väl anpassat ett lån är för dig.

Ta reda på saker som:

  1. Återbetalningstid
  2. Möjlighet till förlängd återbetalningstid
  3. Kreditupplysning med UC
  4. Lån med betalningsanmärkning

Det här är punkter som kan vara mer eller mindre viktiga för dig och som bör ingå i din analys då du jämför möjliga lån online.

Sänk månadskostnad och tänk framåt

Du kan sänka din månadskostnad genom att välja rätt typ av lån. Om du kan betala tillbaka snabbare blir det givetvis ett lån som kostar mindre. Anpassa därmed storleken på lånet med tanke på detta.

Du bör också ta reda på saker som om man gör kreditupplysning med UC. Det är något som registreras och som kan ses som en nackdel om du senare ska ansök om ett större lån som ett bolån. Det är inte så dumt att tänka framåt och hur ett mindre lån idag kan påverka din kreditvärdighet längre fram.

Beakta möjligheten till ett samlingslån

Om du redan har flera löpande krediter och behöver ett lån till kan du se på möjligheten till ett samlingslån. Då får du ett lån att hålla ordning på och dessutom kan kostnaden bli lägre tack vare att du får färre avgifter att betala in.

Det går att få samlingslån online från kreditgivare som är experter på den här typen av privatlån.

Ett samlingslån är en form av lånesanering som passar mycket bra för dig som upplever att det är svårt att hålla ordning på en rad olika lån och deras löptid och kostnad.

Samlingslånet kan också ses som en viktig insats för förbättrad kreditvärdighet vilket får betydelse under kommande månader och år då du vill ansöka om större lån.

låna pengar
© Copyright 2015 - 2022 Hocus Pokus
crossmenu