logo hocus pokus
-

MacOS X Hjälp

Mac-förkortningen för Apples Macintosh är ett av de mest populära operativsystemen som världen använder idag. Det finns ett antal mac-hjälp- och supportresurser som är tillgängliga via Internet som kan göra din Mac-användning enklare. I följande guide försöker vi ge dig några avancerade tips för att använda Mac till sitt maximala.

Skärmdump

Skärmdumpar visar sig vara mycket praktiska ibland. Det är bara en bild av din datorskärm som du kan använda för olika ändamål som att skicka filen via e-post etc. Om du vill ta en skärmdump av hela skärmen trycker du på Kommando + Skift + 3. Tryck på Kommando + Skift + 4. Om du vill spara en bild av hela skärmen trycker du på Kommando + Skift + Kontroll + 3. Om du vill spara en bild av den partiella skärmen trycker du på Kommando + Skift + Kontroll + 4.

Ibland tar Mac-papperskorgen inte bort de filer som används. Men från och med Leopard kan du göra det genom att hålla ner alternativknappen medan du klickar på Töm papperskorgen. I Snow Leopard kan du göra det genom att hålla ned kommandoknappen som ändrar Tomt skräp till Säkert tomt skräp.

Om operativsystemet har för många startprogram tar det mycket tid att starta. I Mac kan du hantera dessa filer genom att gå till Systeminställningar och sedan konton under fliken Inloggning. Om du vill ta bort programmen från startlistan tar du bara bort minusknappen (-).

Webbsurfning

När du surfar, om du har öppnat för många fönster samtidigt, blir det förvirrande ibland. Du kan sammanfoga alla dessa öppnade fönster genom att välja Windows-menyn och sedan välja Sammanfoga alla Windows.

Om du vill spara musklick när du bläddrar igenom de öppnade flikarna kan du trycka på Kommando + Skift + Vänster/Höger-pilar.

I Safari kan du spara webbadressen/bokmärket var som helst. Om du till exempel vill spara ett visst bokmärke på skrivbordet trycker du på och hålar favicon-knappen på webbadressen och drar den till skrivbordet.

Har du hittat en intressant webbsida som du vill läsa senare utan att ansluta till ett nät? Du kan spara den som en PDF för att läsa den senare. Om du vill spara webbsidan som PDF trycker du på Kommando + P och på PDF-knappen. Spara filen.

För att hjälpa dig att komma ihåg att du har sparat en fil medan du arbetar har den röda knappen Avsluta en prick i mitten om det finns något osparat arbete.

Om du vill dela en intressant webbsida med dina vänner och kollegor kan du göra det i Safari genom att trycka på Kommando + Skift + I för att skriva ett e-postmeddelande som innehåller webbadressen till den sida du för närvarande surfar på. Du kan också skicka hela webbsidan via att trycka på Kommando + I.

I Mac behöver du inte ytterligare en programvara för att zippa filerna. Markera bara de filer du vill komprimera och högerklicka sedan på och välj Komprimera X-objekt".

För att få fler tips och tricks om Mac, logga bara in på Internet. Det finns många resurser tillgängliga för att hjälpa dig.

MacOS X Hjälp
© Copyright 2015 - 2024 Hocus Pokus
crossmenu